BLOG

Προσθήκη συσκευών Cisco στο GNS3 GUI

Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε πως μπορούμε να εγκαταστήσουμε το GNS3 για να δημιουργήσουμε τοπολογίες δικτύων με σκοπό την εξάσκηση ή την προσομοίωση πραγματικών δικτύων.

Για να κάνουμε όμως εξειδικευμένα πράγματα σε ένα δίκτυο χρειαζόμαστε και εξειδικευμένες συσκευές. Και ποιες είναι οι συσκευές που μας έρχονται πρώτες στο μυαλό; Μα φυσικά οι Cisco. Σε αυτό το άρθρο θα προσθέσουμε στο GNS3, Cisco Switches και Routers. Συνεχίστε την ανάγνωση.

Κατευθείαν στο θέμα μας. Τρέχουμε τον VMWARE Workstation Player και ξεκινάμε το Virtual Machine του GNS3.

Εκκίνηση του GNS3 VM

Μόλις το GNS3 VM είναι έτοιμο, ανοίγουμε σε έναν browser το Graphical User Interface (GUI), πληκτρολογώντας την διεύθυνση IP όπως την βλέπουμε στο Virtual Machine.

Η διεύθυνση IP του GUI

Μόλις το κάνουμε αυτό, όπως είπαμε και στο προηγούμενο άρθρο, μπορούμε πλέον να ξεκινήσουμε ένα νέο project, και αφού το κάνουμε αυτό θα πατήσουμε το σύμβολο +. Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε “Install new appliance from the GNS server” και “next”.

Δημιουργία νέου template

Από την μεγάλη λίστα, θα επικεντρωθούμε στις συσκευές cisco και ποιο συγκεκριμένα στο Cisco IOSvL2 για Switch και Cisco IOSv για Router καθώς προσομοιώνουν τις πραγματικές συσκευές σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και είναι σχετικά εύκολο να αποκτήσουμε. Επιπλέον τις συστήνει και το ίδιο το GNS3 στο documentation του Which emulator should I use? | GNS3 Documentation ώς την καλύτερη επιλογή.

Φιλτράρισμα για εμφάνιση μόνο των Cisco IOS

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι τα images για τις συσκευές αυτές παρέχονται από την cisco έναντι πληρωμής, παρόλα αυτά με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορούμε να τα βρούμε και να τα κάνουμε import, αλλά δεν θα επεκταθώ περαιτέρω.

Κάνοντας import ένα image για Layer2 Cisco Switch

Τέλος πατάμε Create και η συσκευή είναι έτοιμη να την επιλέξουμε.